Premierul Victor Ponta a citit miniștrilor, în fața jurnaliștilor, prevederi din documentul avansat la ultima ședință a CSAT și în care era propusă înființarea unui „Megaminister” al Președinției, precizând că nu va accepta ca atribuțiile Guvernului și ministerelor să fie preluate de alte instituții.
El a citat din acest document la începutul ședinței de miercuri a Guvernului.
Potrivit premierului, în document se propunea „comunicarea permanentă în media europeană a evoluțiilor României, pornită de la surse interne coordonate de către o nouă entitate instituțională din cadrul Administrației Prezidențială, denumită «Oficiu pentru diplomație publică». Acest oficiu se înființează în cadrul Administrației Prezidențiale, în coordonarea unui consilier prezidențial și aduce la îndeplinire sarcinile coordonând, colaborând cu instituțiile precum Ministerul Afacerilor Exetrne, Ministerul Administrației și Internelor, televiziunea publică și radioul public”.
Ponta a precizat că s-a sfătuit cu juriștii, iar concluzia este că nu comite nicio ilegalitate dacă citește din documentul propus în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
„Am văzut un consilier prezidențial care spunea că documentul nu există și tocmai domnia sa îl scrisese. Să fiți convinși că lucrurile vor rămâne așa cum le-a prevăzut Constituția”, a spus Ponta miniștrilor.
El a arătat că vrea să îi asigure că, în cadrul atribuțiilor constituționale, nu va fi niciodată de acord ca atribuțiile Guvernului și ale ministerelor să fie preluate de alte instituții și le-a precizat că sunt răspunzători în fața legii și a Parlamentului, nu a altor instituții, indiferent de „dorințele și frustrările unora dintre cei care, nemafiind miniștri, ar vrea să fie supraminiștri în alte părți”.
Premierul Victor Ponta a părăsit ședința de joi a CSAT, el declarând că a recurs la acest gest deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisă cu doar o zi înainte, să fie trecute documente prin care, de exemplu, era înființat „un Megaminister de Externe al Administrației Prezidențiale”.
El a arătat că acest „Megaminister” ar fi urmat să funcționeze sub forma unui oficiu din structura Administrației Prezidențiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio și televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.
În opinia premierului, președintele intenționa să subordoneze Guvernul printr-un astfel de oficiu.
„Nu cred totuși că președintele a văzut materialul, probabil unii dintre consilierii săi vor să fie supraminiștri”, a spus atunci Ponta la RTV.
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a negat faptul că Administrația Prezidențială ar fi dorit înființarea unui astfel de „Megaminister”.